Betennelse i muskel og senefeste på innsiden av leggen (skinnbenet), er en svært vanlig belastningslidelse og kalles ofte for beinhinnebetennelse. På fagspråket brukes ofte medial tibial stress syndrom.
Medial tibial stress syndrom videre omtalt om beinhinnebetennelse, er svært vanlig og påvirker 4-35% av aktive individer og militærpersonell (1). Det er spesielt hyppig blant løpere, hoppere og i hallidretter.
Beinhinnebetennelse er en følgetilstand som oppstår gjennom overbelastning av leggen som forårsaker mikroskader i benet som etterhvert bryter ned beinet raskere enn det klarer å bygge seg opp igjen. Som resultat vil det oppstå betennelse. Dette vil oppleves som smerte langs innsiden av leggen, da spesielt under aktivitet eller ved fysisk trykk (2, 3).
Beinhinnebetennelse forekommer oftere hos kvinner enn menn og spesielt med føtter med pronert holdning, kalvbenthet Dette medfører at man som regel avvikler steget på den indre fotbuen, noe som øker draget på muskulaturen og beinhinnen på innsiden av leggen. Ideelt sett bør steget avvikler med den ytre fotbuen . Andre risikofaktorer inkluderer høy BMI, utpreget utover rotasjon av hofte og nedsunket talus (4).
Tegn på beinhinnebetennelse
Typiske tegn på beinhinnebetennelse er smerter på forsiden og innsiden av leggen under og etter trening som f.eks. løping. I starten er symptomene milde og forbigående med hvile og trigget etter relativt harde belastninger. Men etterhvert som treningen fortsetter, vil toleransen bli stadig mindre og man kan oppleve smerter selv i hvile. På dette stadiet vil smerte forverres ved kun minimale belastninger og smertene tvinger deg etterhvert til å måtte slutte med trening som løping og spensttrening.
Hos kiropraktoren
Hos kiropraktoren vil det bli gjennomført en grundig utredning som inngår sykehistorie og fysisk eksaminering. Dette vil oftest være nok til å diagnostisere en beinhinnebetennelse og videre bildehenvisning er sjeldent nødvendig (5). I tilfeller der smerter vedvarer og ikke responderer på behandlingstiltak kan det være behov for bildediagnostikk i form av røntgen eller MR for å undersøke for ev tretthetsbrudd eller annen sykdom. Denne utredningen blir gjort ikke bare for å finne ut hva det er, men også hva det ikke er. Smerter i leggen er svært diffust og kan komme fra mange årsaker. Det kan være vaskulært, muskulært, nevrologisk, stressfraktur, infeksjon eller neoplastisk (6). Kiropraktorens rolle er å spørre de rette spørsmålene og derfra vurdere om dette er en jobb for oss eller om videre utredning er aktuelt.
Behandlingsalternativer
Det er flere behandlingsmodaliteter som kan ha en positiv effekt på denne problemstillingen. En av disse er shockwave terapi. ESWT (shockwave) er en behandlingsmodalitet som ofte blir tatt i bruk på betennelser i ekstremiteter ofte med gode resultater. Shockwave sammen med trening er en god måte å behandle beinhinnebetennelse med 82,6% som blir bra innen 4 uker (7). Andre modaliteter som kan ha en virkning er kinesiotape som skal kunne redusere trykket på leggen (8).
Hva kan jeg gjøre selv?
Det finnes også forskjellige tiltak man kan gjøre hjemme for å forebygge og lindre beinhinnebetennelse. Slik som is, hvile, kompresjonsstrømpe/bandasje, uttøying av leggen (se nettsiden vår) og å ligge med beinet høyt (9). Ellers finnes det også noe eldre forskning som foreslås sjokkabsorberende innleggssåler som forebyggende middel til denne problemstillingen (10).
Har du smerter i leggen og lurer på om det kan være beinhinnebetennelse? Ta kontakt med Telemark kiropraktorklinikk så hjelper vi deg å finne ut av det!