MENY

Vondt i skulderen?

Har du en vond skulder?
Smerter i skulderen er nokså vanlig. Årsaken til smerten kan komme av forskjellig ting, ofte relatert til endret funksjon i ett eller flere skulderledd og musklene rundt skuldra. For god skulderbevegelse er man avhengig av normal rytmisk bevegelse i og mellom skulderblad, rygg, kragebein og overarm.

Posisjonen på skulderbladene sammen med musklene rundt skulderleddet og skulderbladet er viktig for alle armbevegelser. Ved en ubalanse i dette samspillet vil det over tid bli en feilbelastning som fører til irritasjon og forandringer i sener, leddbånd, muskler, ledd og leddbrusk.

De aller fleste skulderplager kan diagnostiseres, behandles og forebygges.

Hva kan ha forårsaket skuldersmerten?
Skulderen er et veldig bevegelig ledd, som beveger seg i flere retninger. Leddet er omgitt av leddkapsel, leddbånd og sener som gir en viktig støtte til leddet og er viktig for normal funksjon og bevegelse. Det finnes også slimposer i skulderen som gjør at senene kan bevege seg smidig i forhold til hverandre.

Årsaken til smerter i skulderen kan komme fra selve skulderleddet, eller fra strukturene rundt leddet. De vanligste årsakene er senebetennelse (tendinitt) og slimposebetennelse (bursitt) som ofte kommer av ensidig overbelastning, betennelse i leddkapselen (fryst skulder), låsninger i nakke/ryggsøyle, dårlig holdning, muskelspenninger og stress.

Andre årsaker til skuldersmerter er slitasje og forkalkning, prolaps i nakken som kan irritere nervene og gi stråling ut i skulderen, nerveavklemming, instabilitet og skader fra idrett eller fall som kan føre til skader på sener og leddbånd.

Det vi ofte ser når det kommer til årsaken av skuldersmerter er at det ofte er ensidig bevegelse, feilbelastning og yrker hvor skuldrene belastes mye som f.eks. håndverkere, frisører og idrett hvor armene brukes mye.

Hvordan oppleves smertene i skulderen?
Vanlige symptomer er:
Skarpe smerter ved bevegelse av armen, spesielt når man løfter den
Smerter når du ligger på skulderen
Smerter som stråler ut i armen og/eller opp i nakken/bakhodet.
Verkende smerter i skulderområdet.
Nakkesmerter som sprer ut mot skulderen.

Det vanligste er at smertene kommer gradvis over tid, men de kan også oppstå akutt. Når smertene kommer over tid er det et tegn på ensidig bevegelse og feilbelastning. Hvis smertene ikke forsvinner av seg selv innen kort tid, kan det være nødvendig med behandling.

 

 

Behandling av skuldersmerter
Hos kiropraktoren vil du får en grundig undersøkelse hvor man kommer fram til en diagnose, så man får rett behandling som er tilpasset dine behov.

Kiropraktoren vil behandle både skulderen lokalt, i tillegg til å jobbe med bevegeligheten i områdene rundt som i nakke, øvre rygg, skulderbladet, kragebeinet og skulderleddet.
Ved en kiropraktorbehandling vil ulike behandlingsteknikker bli brukt for å gjenopprette funksjonen i ledd, muskler, nervesystem og bindevev:

  • Leddbehandling/ manipulasjon/ mobilisering
  • Muskulær behandling
  • Trykkbølgebehandling
  • Dry needling/tørnåling
  • Kinesiotape
  • Øvelser, råd og veiledning

Ved kroniske skuldersmerter har vi ofte sett at muskelfunksjonen og styrken er redusert pga at skulderbevegelsene er minnimert for å unngå smertene. Opptrening av musklene rundt skulderen vil dermed være en viktig del av behandlingen for å vedlikeholde normal funksjon og for å unngå nye plager.

Hva kan du selv gjøre?
Det er flere ting du selv kan kjøre hvis du kjenner på smerter eller stivhet i skuldrene. Her kommer noen tips du kan prøve. Hvis det vedvarer over tid vil det være lurt å søke behandling nær deg.

Aktivitet
Bevegelse kan fort bli glemt i en hektisk hverdag med mye stress eller om du har en ensidig jobb. Da er det viktig å ta seg tid til å puste og få gjort noen andre bevegelser. Gjør noen enkle øvelser som å strekke på kroppen og armene før du fortsetter. Unngå å jobbe for lenge over skulderhøyde, heller prøv å varier arbeidsstillinger. Trening av skulder-, nakke- og ryggmusklene kan også hjelpe både for god holdning og bedre funksjon..

Is og varme:
Ved akutt smerte eller betennelse kan du prøve å ise ned området i 15 minutter 3-4 ganger om dagen. Det kan oppleves som smertelindrende. Husk å legge noe sånn som et kjøkkenhåndkle mellom ispakningen og huden for å unngå frostskader. Ved ømme og stiv muskler kan man prøve med varme

Smertestillende/ betennelsesdempende:
Smertestillende eller betennelsesdempende kan i noen tilfeller hjelpe for å komme i gang med aktivitet. Spør på ditt lokale apotek eller fastlegen om dette.

 

 

 

Skrevet av kiropraktor Hanne Marte Sønsthagen. Hun har god erfaring med utredning og behandling av blandt annet skuldersmerter. Har du smerter i skulderen eller lurer på noe kan du ta kontakt med oss på Telemark kiropraktorklinikk.

Bestill time